Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Koolmonoxide kan desastreus zijn

Koolmonoxide kan desastreus zijn

Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting zijn een landelijke campagne gestart om mensen te waarschuwen voor het gevaar van koolmonoxide. Brandweer Zuid-Holland Zuid sluit graag aan bij deze campagne. Bijna iedereen kent wel de berichten over het gevaar van koolmonoxide. Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen gebeurt met een moderne Cv-installatie. Een vergiftiging door koolmonoxide (CO) kan iedereen overkomen. Daarom vraagt de brandweer ook dit jaar in februari aandacht voor de stille sluipmoordenaar: koolmonoxide.

 

Gevolgen van blootstelling aan CO

Blootstelling aan een té hoge concentratie CO kan tot koolmonoxidevergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: u krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid en een te snelle hartslag kunnen optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

 

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxidevergiftiging komt voor bij binnenbranden en bij slecht werkende en slecht onderhouden geisers en CV-installaties. Slachtoffers met koolmonoxidevergiftiging worden behandeld door het toedienen van veel zuurstof, maar soms zijn de gevolgen desastreus.  Het belangrijkste is dus om vergiftiging te voorkomen. Omdat u koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder het verschil maken, doordat u tijdig wordt gealarmeerd voordat u het bewustzijn verliest.'
 

Onderzoeksrapport

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in 2015 een rapport uitgebracht. Hierin wordt duidelijk dat de omvang van het aantal dodelijke slachtoffers en gewonden jaarlijks groter is dan werd aangenomen. Dit komt doordat symptomen van koolmonoxide vaak niet worden herkend en daardoor de juiste diagnose uitblijft. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dus ook dat het beeld dat slecht onderhouden toestellen en geisers de grootste veroorzakers zijn van teveel koolmonoxide niet klopt. Ook gebeuren veel ongevallen met moderne CV-installaties.

 

Doe de test!

De Brandweer Zuid-Holland Zuid vindt het belangrijk om de gevaren van koolmonoxide bij mensen onder de aandacht te brengen, hopend hiermee ongelukken te voorkomen. U kunt er thuis eenvoudig voor zorgen dat u geen gevaar loopt, maar dan moet u wel weten hoe. Ventileert u uw huis voldoende? Weet u bijvoorbeeld of uw verbrandingstoestel goed functioneert? Heeft u een CO-melder in huis opgehangen? Onderdeel van de campagne is een test die laat zien hoeveel risico men loopt op koolmonoxidevergiftiging. Doe hier de test of ga naar www.brandweer.nl/koolmonoxide 

 

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht op de website van uw brandweerkorps; www.brandweerzhz.nl.  Natuurlijk kunt u de brandweer ook mailen via e-mailadres brandveiligleven@brw.vrzhz.nl of via telefoonnummer 088 - 636 5000.
 
 


 

Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie