Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Voorkom dat u als handelaar of consument ongewild meedoet aan Heling

Voorkom dat u als handelaar of consument ongewild meedoet aan Heling

Goederen kopen of verkopen waarvan je weet of kunt vermoeden dat ze gestolen zijn, valt onder heling. Daar kunnen handelaren ongewild mee te maken krijgen. Tenzij handelaren het Digitaal Opkopersregister gebruiken, dat sinds kort verplicht is.

Iedere ondernemer kan het beroep van handelaar of opkoper uitoefenen. Een deel van de branche is kwetsbaar voor het (ongewild) faciliteren van criminaliteit. Tweedehands goederen kunnen via handelaren snel worden omgezet in geld. Deze aangeboden goederen aan de handelaar kunnen afkomstig zijn van diefstal. Zo kan een handelaar zich (ongewild) schuldig maken aan heling, wanneer deze de aangeboden gestolen goederen inkoopt. 


Digitaal registreren

Om dit te voorkomen en om misdaad tegen te gaan, is een verplichte landelijke database ontwikkeld. Het digitaal opkopersregister, DOR. Met het systeem kan een handelaar te koop aangeboden goederen digitaal registreren.


Voor handelaren geldt rondom heling specifieke wet- en regelgeving. Die vindt u hieronder in de links. Zo zijn handelaren wettelijk verplicht een doorlopend en gewaarmerkt in- en verkoopregister bij te houden. Sinds 1 november 2016 moet dit digitaal gebeuren, via het landelijk Digitale Opkopersregister. Aanmelden als handelaar kan alleen via de website van de gemeente. Het systeem is gratis en faciliteert het registreren van te koop aangeboden goederen.

Handelaren in ongeregelde of gebruikte, tweedehands goederen zijn ook verplicht zich als handelaar aan te melden bij de gemeente Dordrecht (zie www.dordrecht.nl en zoek op heling. Door naleving van de wetten en regels draagt een handelaar bij aan de bestrijding van diefstal en heling.

stopheling

Consumentenapp

Consumenten kunnen via de website www.stopheling.nl of de app Stopheling (ook voor Iphone) controleren of iets dat ze kopen in de lijst gestolen goederen staat aangegeven. De app biedt ook de mogelijkheid om eigen spullen te registreren met serienummers. Dat maakt aangifte na diefstal makkelijker. 


Kijk voor meer info op de website over Stop Heling. U kunt via deze website ook controleren of iets dat van u gestolen in de database voorkomt.


Wet- en regelgeving voor handelaren

Om heling tegen te gaan en de afzetmarkt voor gestolen goederen te verkleinen, geldt voor handelaren en opkopers specifieke wet- en regelgeving, zoals:
Goederen kopen of verkopen waarvan je weet of kunt vermoeden dat ze gestolen zijn, valt onder heling. Daar kunnen handelaren ongewild mee te maken krijgen. Tenzij handelaren het Digitaal Opkopersregister gebruiken, dat sinds kort verplicht is.

Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie