Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Buurtpreventiegids voor vrijwilligers

Buurtpreventiegids voor vrijwilligers

"Het doel van deze buurtpreventiegids is het ondersteunen van buurtpreventieteams (BPT) bij de uitvoering van hun werkzaamheden", aldus de leeswijzer. "Deze gids bevat informatie uit de VAR-training, maar is ook goed te gebruiken zonder de training gevolgd te hebben. Het bevat allerlei praktische tips, die voor iedereen in de buurtpreventiepraktijk van pas kunnen komen."

In de gids onder ander informatie over de toename van het aantal buurtpreventieteams, en wat buurtpreventie inhoudt en de effecten ervan.
Welke stappen moet je zetten als je een buurtpreventieteam op wilt zetten en wat maakt je aanpak tot een succes?


Hoe ga je om met zaken als waarnemen, vastleggen van signalementen en kentekens en het rapporteren. De basis van het werk bestaat uit goed observeren. Buurtpreventieleden zijn de ‘extra ogen en oren’ voor de gemeente en de politie in de buurt.


BuurtpreventieHoe zit het eigenlijk met bevoegdheden en in welke situaties kun je beter niet ingrijpen, ook al is dat wettelijk wel toegestaan?
Hoe ga je om met de communicatie? Bij alle activiteiten ten behoeve van buurtpreventie draait het om communicatie. Met bewoners op straat, onderling in het team en met de partners als gemeente en politie.


Wat als je te maken krijgt met agressie? Het hoofdstuk over straatcultuur geeft ook informatie over de manier waarop jongeren reageren en communiceren. Hoe spreek je jongeren doeltreffend aan?


Meer weten?

In de gids dus uitgebreide informatie (2578 kB) over die en andere onderwerpen.

De gids eindigt met Een buurtpreventielid krijgt te maken met allerlei situaties en veel verschillende mensen. Elke situatie is weer net even
anders. Toch is er wel een aantal situaties waarmee ieder buurtpreventielid vroeg of laat te maken krijgt.


Praktijktips buurtpreventie

Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie