Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Onderweg ben ik offline

Onderweg ben ik offline

Zet vòòr vertrek je mobiel op stil

Afleiding wanneer je moet opletten

Dankzij Social Media zijn je vrienden, je familie, je collega’s, je favoriete muzikanten en zelfs het hondje van je oma altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Zeker als je in de auto stapt. Elke keer als je een berichtje ontvangt raak je even afgeleid van de weg.
Zit je achter het stuur te Appen, dan reageer je een stuk trager op gevaarlijke situaties zoals plotseling remmen door de auto voor je of een onverwacht overstekende voetganger.
Check je al fietsend je Twitter, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een valpartij of een botsing. Het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden of op de fiets is levensgevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers. Het heeft invloed op het reactievermogen, de controle over het voertuig, je aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. De rijprestatie gaat daardoor fors achteruit, wat de kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij sterk vergroot.


     

Gewoon even doen

Gelukkig is er een simpele oplossing; je mobiel op stil zetten. Zo raak je niet afgeleid door bliepjes, ponkjes of tingetjes. En kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen.

Wist je dat …

  • 10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben en dat de helft daarvan de smartphone onderweg gebruikt?
  • het gebruik van de smartphone in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar?
  • 1 op de 3 Belgen, Nederlanders, Amerikanen en Britten zegt weleens achter het stuur van de auto de smartphone te gebruiken voor e-mailen en social media?
  • uit onderzoek onder automobilisten blijkt dat gebruik van de smartphone voor lezen en schrijven van berichten het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot (sommige studies komen zelfs uit op 160 keer groter)?
  • het aantal verkeersongevallen in Abu Dhabi met 40% daalde toen in oktober 2011 het BlackBerry-netwerk van de Verenigde Arabische Emiraten uitviel?
  • bij 1 van de 10 fietsongevallen met letsel het gebruik van de smartphone een rol speelt? En dat dit bij jongere fietsers zelfs twee keer zo hoog is?

Meer weten? Bekijk de website www.daarkunjemeethuiskomen.nl


Onderweg ben ik offlineContact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie