Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief WhatsAppgroep 'ogen en oren' van de buurt

WhatsAppgroep 'ogen en oren' van de buurt

De politie kan veel meer profiteren van de ogen en oren van bewoners met buurt-WhatsAppgroepen, als die tenminste goed zijn georganiseerd, zo is te lezen in een bericht van het ANP. Er is een symposium van DITSS en TNO over 'community policing'.

Er komen in veel steden, ook in Dordrecht, WhatsApp-groepen die ingezet worden om 'ogen en oren' van de Whatsapp buurtpreventiebuurt bijeen te brengen. Buurtbewoners kijken uit naar verdachte situaties. Het ANP meldt daarover: "Volgens Peter van de Crommert van innovatieplatform DITSS kan een goed georganiseerde WhatsAppgroep van oplettende burgers ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen, maar dan moeten de gebruikers zich wel aan regels houden.

DITSS (Dutch Institute for Technology and Safety) houdt met onderzoeksorganisatie TNO een symposium met de naam 'De burger is je beste vriend'.


Werkwijze


Slim samenwerken door politie-agenten met buurtbewoners levert op. Maar hoe pak je dat aan, welke dilemma's zijn er en hoe speel je optimaal in met techniek, wetgeving en vaardigheden? Dat is aan de orde in het symposium, waar ook veel aandacht is voor informatieveiligheid en privacy. De Europese Commissie ondersteunt via HORIZON 2020 vijf projecten waarin politie en bewoners samenwerken. Nederland is in die projecten ruim vertegenwoordigd.
   
"Het is niet de bedoeling dat mensen zoveel in zo'n groep gaan roepen dat er juist een onveilig gevoel ontstaat. Je wilt voorkomen dat mensen met laster en smaad beginnen of dat er hetzes ontstaan. In een publieke WhatsAppgroep kan het ontaarden tot digitaal gescheld", zo citeert het ANP Van de Crommert.
Een platform moet persoonlijk zijn en de organisator moet de deelnemers bij naam kennen. Het kan ook moeilijk worden. Wat als je buurman zijn vrouw mishandelt? Kun je, wil je dat met naam en toenaam melden? Wat doe je dan met zo'n melding?   


Dordrecht

Dordrecht heeft inmiddels de nodige WhatsApp-groepen in alle wijken. Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina Veilige-Wijk-APP Dordrecht.
Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden.

Synergie verhoogt de effectiviteit van de WhatsApp-groepen en van Burgernet. De deelnemers aan de WhatsApp-groepen worden dus aangemoedigd om zich aan te melden als deelnemer aan Burgernet via www.burgernet.nl/aanmelden.

Hieronder een voorbeeld van een flyer voor de wijk Sterrenburg, met daarin informatie over de mogelijkheden voor wijkbewoners: van BUURbook tot Buurtpreventie tot Whats-App tot Burgernet tot...


Buurtpreventie

Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie