Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief De rookmelder uw belangrijkste huisgenoot

De rookmelder uw belangrijkste huisgenoot

'Rookmelders redden levens'. Deze campagne-kreet heeft u vast wel eens gehoord. Weet u dat de meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook?  U zult zelf het huis moeten ontvluchten, maar de rookmelder geeft het signaal wanneer het vluchten noodzakelijk is.


Bij brand komen allerlei giftige gassen vrij. Rook is nooit gezond, dus blijf uit de rook. Wanneer u toch door de rook moet vluchten, neem dan een grote hap lucht en zorg dat u zo snel mogelijk buiten komt.


Waarom een rookmelder?

Het is dus heel belangrijk dat u al bij een beginnende brand gewaarschuwd wordt. Op die manier ademt u zo min mogelijk rook in. Daar is de rookmelder voor bedoeld; u waarschuwen dat er rook is in de ruimte waar de rookmelder hangt. Vervolgens kunt u het huis uit vluchten, de brandweer bellen, of in enkele gevallen zelf een beginnende brand blussen. Een rookmelder is dus geen middel om brand te voorkomen, maar alleen om te zorgen dat u en uw medebewoners op tijd gewaarschuwd worden om veilig en snel naar buiten te kunnen vluchten.  


rookmelder waar plaatsen?Beste plaats rookmelder

‘Een mens is het meest kwetsbaar, wanneer hij of zij slaapt. Daarom wordt bij de advisering rond het plaatsen van de rookmelder(s) uitgegaan van de route die iemand moet afleggen vanaf de slaapkamer, tot aan de (dichtst bijzijnde) buitendeur van het huis (liefst op de begane grond). Tenminste in elke ruimte waardoor gevlucht wordt tussen de slaapkamer en de buitendeur zou een rookmelder moeten hangen. In de meeste huizen zijn dit de hal en de overloop’ vertelt Maartje van Toor, medewerker brandpreventie. ‘Voor een hoger beschermingsniveau adviseren wij ook om ook de woonkamer en slaapkamers te voorzien van een rookmelder.’ De beste plaats om rookmelders op te hangen is aan het plafond en tenminste 30 cm uit de hoeken en bij lichtbronnen vandaan.


Loze alarmen voorkomen

Onderhoud van de rookmelders voorkomt loze alarmen. Haal de stofzuigerslang regelmatig langs de rookmelder om te voorkomen dat er stof in ophoopt. Vervang batterijen op tijd en test maandelijks met de testknop of de rookmelder nog geluid maakt. Loze alarmen kunnen ook veroorzaakt worden doordat de rookmelder niet op de juiste plaats hangt, bijvoorbeeld in de keuken, te dichtbij de badkamer, of in ruimten waar gerookt wordt.


De gemiddelde levensduur van een rookmelder kan heel erg verschillen, sommige gaan 10 jaar mee, andere soms maar een enkel jaar. Let dus op wanneer u een rookmelder aanschaft wat de levensduur is van de rookmelder en of er in de tussentijd nog onderhoud noodzakelijk is. Na het verstrijken van de aangegeven levensduur zal de rookmelder vervangen moeten worden.


Utopia

'Rookmelders redden levens'. Dat is zeker waar! De wens van de brandweer is dat in elke woning voldoende werkende rookmelders hangen, zodat iedereen op tijd gewaarschuwd wordt bij rookontwikkeling en de woning kan ontvluchten. De rookmelder is daarom ook uw belangrijkste huisgenoot.


Meer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht op de website van uw brandweerkorps; www.brandweerzhz.nl. Natuurlijk kunt u de brandweer ook per e-mail bereiken op brandveiligleven@brw.vrzhz.nl of via telefoonnummer 088 - 636 5000.


Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie