Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Internationale dag bestrijding ouderenmishandeling

Internationale dag bestrijding ouderenmishandeling

Vandaag, 15 juni 2016, staan we in de hele wereld, extra, stil bij ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling blijkt voor velen een nog onbekend begrip te zijn. Het is echter een fenomeen waarvan ongeveer 6 % van de ouderen in Nederland slachtoffer wordt.


Financiƫle uitbuiting, verwaarlozing, psychische, lichamelijke en ook seksuele mishandeling van mensen ouder dan 65 jaar spelen zich veelal af in de huiselijke kring van de ouderen. Bij financiƫle uitbuiting bijvoorbeeld betreft het in 85 % van de gevallen familieleden die zich hieraan schuldig maken.


Vaak gebeurt dit doelbewust maar we zien ook wat we noemen de ontspoorde mantelzorg. Dat is mishandeling die niet met opzet plaatsvindt maar het gevolg is van oververmoeidheid, onkunde of gebrek aan vaardigheden. Het zijn vaak invoelbare reacties, maar altijd ontoelaatbaar.


Gelukkig bestaat sinds drie jaar de verplichte wet 'meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling'. Deze wet is ook van toepassing voor ouderen. De wet geeft hulp- en dienstverleners handvatten en zorgt dat er goede afwegingen gemaakt kunnen worden. Hulp- en dienstverleners hebben de mogelijkheid advies te vragen en indien nodig te melden bij Veilig Thuis. Ook in Zuid Holland-Zuid leidt dit tot meer signalering en een betere aanpak van ouderenmishandeling.

Veilig Thuis Zuid Holland-Zuid en Indigo Zuid Holland-Zuid blijven samen met de ketenpartners en gemeenten aandacht besteden aan de betrijding van ouderenmishandeling.


De bestrijding van ouderenmishandeling vraagt altijd aandacht maar op de internationale dag, bestrijding ouderenmishandeling, staan we extra stil bij dit onderwerp.


Meer informatie vind u in deze film:

Met vragen over de bestrijding van ouderenmishandeling kunt u terecht bij Veilig Thuis ZHZ, telefoonnummer 0800-2000 en via de website www.veiligthuiszuidhollandzuid.nl.logo Veilig thuis
Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie