Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Het had zomaar bij u kunnen zijn!

Het had zomaar bij u kunnen zijn!

Is de houtkachel of open haard bij u ook weer in gebruik genomen? Gezellig stoken en de avond met warme chocolademelk doorbrengen in de woonkamer. Het gezin uit onderstaand verhaal kan het gelukkig navertellen. Team brandonderzoek, onderzocht hoe de brand in hun huis kon ontstaan. Conclusie: de open haard. Klopt bij u de bouwconstructie van uw open haard/kachel en rookafvoerkanaal? Is uw schoorsteen geveegd? Staan er geen brandbare voorwerpen dichtbij de warmtebron?

Uit het verslag

’s Nachts om 2.00 uur wordt een gezin opgeschrikt door het afgaan van de rookmelders. Om te voorkomen dat de kinderen wakker worden probeert de vader in eerste instantie de rookmelders te stoppen. Moeder gaat naar beneden om te kijken wat er aan de hand is. De gang staat al onder de rook, maar er is nog zicht. Ze doet de woonkamerdeur open en ziet dat de ruimte volledig met rook is gevuld. Moeder gaat terug naar boven en samen verzamelen ze de drie kinderen en vluchten naar buiten. Het oudste kind (5) staat huilend naast het bed, maar dat is door het geluid van de rookmelders niet gehoord. Het kind van 3 heeft zich onder de deken verstopt aan het voeteneinde en de baby (3 weken) houdt zich volkomen stil. Nadat de kinderen veilig buiten staan, gaat de vader weer naar binnen en ziet iets branden in de woonkamer, in de hoek van de open haard. Terwijl vader de brandweer belt zorgt de moeder ervoor dat ze veilig in de auto gaat zitten met haar kinderen.


Brandoorzaak

De brandoorzaak is niet meer exact te achterhalen. De houten vloerconstructie onder de open haard is gaan branden. Er kan gloeiend materiaal via een scheur of naad op de houten vloerdelen onder de openhaard terecht gekomen zijn en brand hebben veroorzaakt. Een andere oorzaak kan warmteoverdracht zijn vanuit de stenen onderkant naar de houten vloerconstructie.


Brandontwikkeling

De houten vloerdelen en een deel van de vloerbalk zijn gaan branden. De hete rookgassen en het vuur hebben zich via een doorvoering voor leidingen kunnen verplaatsen naar de inbouwkast aan de achterkant van de open haard. Via deze opening is het in de kast gaan branden. Gelukkig was het vuur al gedoofd door zuurstofgebrek toen de brandweer aankwam  

 

Gevolgen brand

Er was schade aan de vloerconstructie en rookschade in het gehele huis. Verzorgingsspullen en kleding van de baby zijn door de rook onbruikbaar geworden. Het gezin heeft noodgedwongen circa 8 weken in een ander huis moeten wonen. 

Voorkomen

Een dergelijke brand wilt u niet meemaken! Houdt rekening met mogelijk warmteopbouw als u de open haard gaat renoveren of isoleren. Met name bij brandbare vloerconstructies is dit een aandachtspunt. Bij een renovatie van uw rookkanaal kunt u beter kiezen voor kwalitatief goede materialen en deskundig advies. Goede kwaliteit kost geld, maar verhoogt de veiligheid. Vegen

Zorg dat de schoorsteen jaarlijks geveegd wordt, zodat ook de kans op een schoorsteenbrand verkleind wordt. Daarnaast zijn goed werkende rookmelders aan het plafond van levensbelang! De vader uit het gezin wist gelukkig snel de sleutel te vinden zodat hij met zijn gezin via de kortste weg naar buiten kon vluchten. Heeft u een vaste plek voor uw sleutel en heeft u wel eens nagedacht over een vluchtplan voor uw gezin? 

Lees PDF-bestandhier (1199 kB) de folder brandveilig wonen vol met tips voor een brandveilige woning.Bron: Casuïstiek uit brandonderzoek voor brandveilig levenMeer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht verwijzen wij u graag naar www.brandweerzhz.nl. Natuurlijk kunt de brandweer ook per e-mail bereiken op brandveiligleven@brw.vrzhz.nl of op het telefoonnummer 088-6365000.


Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie