Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Ga veilig om met de barbecue

Ga veilig om met de barbecue

Heerlijk, die prachtige nazomeravonden. Krijgt u ook al zin om de barbecue aan te steken? Lees dan snel deze tips voor een gezellige en veilige avond. Eet smakelijk!


Veilig barbecue├źn begint met een goede voorbereiding. De ondergrond, de omgeving, het aansteken, de rook, verschillende typen barbecues, blusmiddelen in de buurt... Het komt hierna stuk voor stuk aan bod.  


Ondergrond, omgeving en rook

Plaats de barbecue op een stevige, goede en vlakke ondergrond zodat hij niet om kan vallen. Houd rekening met overhangende takken, luifels en andere brandbare materialen in de nabije omgeving van uw barbecue! Plaats de barbecue in ieder geval nooit binnen of onder een afdak!

Wees uw buren niet tot last en bepaal vooraf waar de rook heen zal waaien. Indien mogelijk kunt u de locatie van de barbecue daarop aanpassen, of gewoon uw buren uitnodigen om een hapje mee te eten.


Veilig omgaan met de barbecueBarbecue aanmaken

Het veilig aanmaken van een barbecue kan op verschillende manieren. Het is uiteraard mede afhankelijk van het type barbecue. Volg in ieder geval de tips die in de handleiding van uw barbecue staan. Zorg vooraf dat de barbecue schoon en vetvrij is.


Houtskoolbarbecue

We raden aan om een houtskoolbarbecue aan te maken met aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Leg een laagje houtskool of briketten op een rooster onderin de barbecue, zodanig dat er onder vandaan nog verse lucht kan toestromen. Steek dan de aanmaakblokjes aan. Als de blokjes goed vlam vatten kan er nog een laagje houtskool of briketten overheen gelegd worden.

Zowel briketten als houtskool hebben lang nodig om goed op temperatuur te komen. Houd daar rekening mee tijdens de voorbereiding: Neem ruim de tijd voor het aansteken en op temperatuur laten komen van de barbecue.

Gebruik geen benzine, spiritus of andere brandbare vloeistoffen voor het aanmaken van de barbecue! Elk jaar komen veel mensen in het ziekenhuis terecht met akelige brandwonden veroorzaakt door het aanmaken van een barbecue met brandbare vloeistoffen.

 

Gasbarbecue

Een gasbarbecue wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Het is verstandig om alleen gas te gebruiken wat bij een officieel verkooppunt verkocht wordt. Kijk goed op de datum van de gasfles. Wanneer de datum is verstreken, dan mag hier niet mee gebarbecued worden! Gebruik goede gasslangen en een goed werkend reduceerstuk.

Steek de barbecue aan zodra het gas is opengedraaid. Een gasbarbecue hoeft niet opgewarmd te worden. Zodra hij aan is, kan het barbecuevlees op de barbecue geplaatst worden.


Elektrische barbecue

Een elektrische barbecue heeft een stroomsnoer. Zorg ervoor dat hier geen mensen over kunnen struikelen. Indien mogelijk, kunt u het snoer met brede tape aan de grond vastplakken, een mat over het snoer heen leggen, of het snoer afschermen met pionnen of een lint. In een elektrische barbecue kan kortsluiting ontstaan als er regen in de terechtkomt. Let hier goed op!


Tijdens de barbecue

Als de barbecue eenmaal brandt is het verstandig om zowel kinderen als huisdieren uit de buurt van de barbecue te houden. Een brandende barbecue mag nooit verplaatst worden! Gebruik degelijk gereedschap om het vlees te keren en op te scheppen en zorg dat een blusapparaat of een emmer water gereed staat als dingen toch mislopen.


Wat te doen als het toch mis gaat?

Ondanks alle voorbereidingen kan er altijd wat mis gaan. Zorg ervoor dat brandwonden zo snel mogelijk met lauw stromend water worden gekoeld. Kleding die in brand staat kan het best geblust worden met water of door op de grond te gaan liggen en over de grond te rollen. Uiteraard moet de brandwond daarna alsnog met lauw stromend water worden gekoeld.


Download PDF-bestand hier (4574 kB) de folder brandveilig feestvierenMeer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht verwijzen wij u graag naar de brandweerwww.brandweerzhz.nl. Natuurlijk kunt u de brandweer ook per e-mail bereiken op brandveiligleven@brw.vrzhz.nl of op het telefoonnummer 088-6365000.

 


Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie