Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Nieuws Dordt Veilig Nieuwsarchief Zijn uw banden op spanning?

Zijn uw banden op spanning?

www.bandopspanning.nl

Medewerkers van ‘Band op Spanning’ zijn vrijdag 16 september tussen 10.00 en 16.00 uur aanwezig op het parkeerterrein Gezondheidspark (tegenover het Albert Schweitzer Ziekenhuis). Zij controleren met behulp van professionele mobiele apparatuur de bandenspanning van de auto’s. De banden worden zo nodig gratis opgepompt. Met de service ‘Band op Spanning’ wordt op concrete wijze een steentje bijgedragen aan een schonere en veiligere samenleving. Gemeente Dordrecht ondersteunt dit initiatief en biedt alle bezoekers van het parkeerterrein Gezondheidspark deze service kosteloos aan.


Autorijden is duur. Rijden met een te lage bandenspanning maakt het nog duurder. Net als op een fiets kost het dan namelijk meer energie om vooruit te komen. De auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband. Redenen genoeg om te zorgen voor goed opgepompte banden. 


Toch rijden in Nederland 3,5 miljoen auto’s met een te lage bandenspanning. Dat is ongeveer de helft van het hele Nederlandse wagenpark! Die auto’s zorgen samen voor een verspilling van ca. 150 tot 400 miljoen liter brandstof, en zij stoten ca. 0,3 tot 1 miljoen ton extra CO2 uit.

Hoe werkt het

Op 16 september wordt de bandenspanning van de auto’s gecontroleerd en worden de banden zo nodig opgepompt tot de door de fabrikant geadviseerde spanning (bij normaal gebruik). Als bewijs wordt er een kaartje onder de ruitenwisser geplaatst met zowel de oude als de nieuwe bandenspanning.

Liever niet?

Is er geen interesse, maak dit dan kenbaar bij de medewerkers van 'Band op Spanning'. Zij komen nooit ongevraagd aan de auto.

Vragen en informatie

Kijk voor meer informatie op www.bandopspanning.nl

Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie