Spring naar inhoud
  • Bezoekers bij Dordt Pakt Uit, foto Tim Leguijt

Dordt Veilig

Samen voor een veilige stad

Home Wat kunt u zelf doen? In uw huis Diefstal en inbraak Diefstal en inbraak

Diefstal en inbraak

Als bewoner of bedrijf moet je zelf maatregelen nemen om diefstal en inbraak te voorkomen. Preventieve maatregelen kunnen het risico op diefstal en inbraak aanzienlijk beperken.

Fietsendiefstal

Per jaar ontvangt de politie in Dordrecht zo’n 1.000 aangiftes van gestolen fietsen per jaar. De meeste fietsen worden gestolen in de omgeving van het centraal station en in de binnenstad. U kunt veel doen om te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt.


Wilt u een fiets (via internet) kopen? Op de site Stopfietsdiefstal leest u waarop u kunt letten om een eerlijke fiets te kopen.


Diefstal van en uit de auto

Gemiddeld wordt in ons land iedere twee minuten een auto opengebroken. Soms worden ook spullen van de auto afgehaald, zoals een kentekenplaat. U kunt veel doen om diefstal uit uw auto te voorkomen. Op de website van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit leest u tips om diefstal te voorkomen.


Woninginbraak

Met eenvoudige handelingen kunt u al veel doen om woninginbraak te voorkomen: ramen, sluiten, deuren op slot doen en zorgen dat huis een bewoonde indruk maakt. Zorg ook voor stevig hang- en sluitwerk en laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. Op de site Maak het ze niet gemakkelijk leest u meer tips om woninginbraak te voorkomen.


Politiekeurmerk

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunt u ervoor zorgen dat uw woning optimaal beveiligd is. Heeft u een koopwoning, dan kunt u in uw huis een aantal maatregelen nemen die voldoen aan het keurmerk. Een erkend bedrijf verstrekt na een controle bij u thuis het certificaat. Bij een woning met zo'n keurmerk daalt het inbraakrisico met maar liefst 90 procent!


Heeft u een huurwoning, dan kunt u contact opnemen met de verhuurder om beveiligingsmaatregelen aan de woning te laten uitvoeren. U kunt ook zelf uw huis beveiligen en in aanmerking komen voor het keurmerk. De kosten zijn dan voor uzelf.

Diefstal van computergegevens (cybercriminaliteit)

Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. Omdat ons leven zich meer en meer digitaal afspeelt, neemt ook de kans op online criminaliteit toe. Identiteitsfraude en nepmails ('phishing') zijn enkele voorbeelden. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over cybercrime. Ook vindt u hier meer tips om computercriminaliteit te voorkomen.

Als bewoner of bedrijf moet je zelf maatregelen nemen om diefstal en inbraak te voorkomen.

Contact

Voor vragen over of naar aanleiding van deze website kunt u contact opnemen met de redactie van Dordt Veilig:

De veiligheidspartners zijn te bereiken via hun eigen website.

Colofon

De website Dordt Veilig is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Redactie Dordt Veilig

- afdeling Veiligheid en Kabinet

- afdeling Communicatie